18 Mart 2008 Salı

Angkor Wat hakkında..

Ocak 2008/ Kamboçya Seyahati..

Ocak ayı süresince Kamboçya'daydım. Seyahat boyunca farklı deneyimler yaşadım ve bu ülkeden yoğun izlenimlerle ayrıldım. En fazla etkilendiğim yer Angkor Wat oldu. Çektiğim fotoğraflardan bazılarını ve dünyanın en büyük tapınağının tarihçesini sizinle paylaşmak istedim..



Dokuzuncu yüzyılda bağımsızlığını kazanan Kamboçya’da, mimari ve yontu sanatının doruk noktasına ulaştığı, Khmer krallığı dönemi başladı.Tahta çıkan krallar, kendilerini tanrı ilan ettiler. Böylece halk, Hindu tanrılarıyla aynı anda krallarına da tapmış oluyordu.




Başkenti Angkor’a taşıyan krallar, düzgün bir şehircilik planı uygulayarak, geniş bir su dağıtım tesisatı ve büyük tapınaklar yaptırdılar. Bu tapınaklar, ibadet için değil, “tanrı-kral”ı temsil etmek amacıyla inşa ediliyordu. Khmer halkının yapı ve yontu sanatındaki ustalığı da, bu eserlerde kendini gösterecekti.



Günümüze kadar ulaşan bu yapılar, UNESCO tarafından, “Angkor Arkeolojik Parkı” olarak adlandırılmış olup, doğayla iç içe, düzinelerce tapınak kalıntıları içermektedir. Bunların arasında en çok ziyaret edilen Angkor Wat, dünyanın en büyük tapınağı olarak kabul edilmekte, ayrıca, görsel, mimari ve sanatsal açıdan, Piramitler, Machu Pichu ve Tac Mahal ile aynı kategoride



tutulmaktadır. Kendisini Hindu tanrısı Vishnu’yla bir tutan, kral II. Suryavarman tarafından yaptırılan Angkor Wat, yerden yüksekliği 65 metreyi bulan, lotus (nilüfer) şeklinde, beş adet masif kule içermektedir. Bir kilometre karelik alan kaplayan tapınağın etrafı, göle benzeyen geniş bir hendek ve birkaç kilometre uzunluğunda dış duvarlarla çevrilmiştir. Tapınağın gerek dış gerekse iç duvarları, göz kamaştırıcı kabartmalarla süslenmiştir. Her biri diğerinden farklı tasvir edilmiş, yaklaşık 2000 adet “apsara” (Hint mitolojisindeki kutsal kadınlar, tanrıçalar) tapınak boyunca duvarları süslemektedir. Ünlü Hint destanı Mahabharata ve Ramayana’da sözü geçen olaylar ve karakterler, ayrıca kral II. Suryavarman’ın yaptığı savaşlar da, tapınağın duvarlarındaki kabartmalarda, en ince ayrıntısına dek mükemmel biçimde tasvir edilmiştir.




Bir Hindu Tapınağı olarak inşa edilmesine karşın, Kamboçya'da Budizm'in egemen olmaya basladığı 14. yuzyıldan beri Angkor Wat, bir Budist Tapınağı olarak hizmet vermektedir.

_____________________________

NOT: Fotoğrafları tıklayarak büyütebilirsiniz

1 yorum:

Nina dedi ki...

Semracım paylaştığın için teşekkür ederiz. Kamboçya öyle kolay kolay gidilecek bir yer değil. Senin sayende biraz haberdar olduk.. Nina